perjantai 13. maaliskuuta 2020

Ei hötkyillä ihmiset! #koronavirus

"THL tiedottaa, että vakavia hengitystievirusten aiheuttamia tauteja – myös koronavirusinfektiota - todetaan useammin ikääntyneillä henkilöillä ja henkilöillä, joilla on jokin perustauti, kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus. Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat myös munuais- ja maksasairauteen sairastuneet ja elinsiirron saaneet."

Siinäpä se. Mitä tähän nyt sanoisi. Panikoidaanko? Ei. Otetaanko rauhallisesti? Kyllä. 

Viime päivät kun olen mediaa seurannut, on homma kuitenkin mennyt överiksi. COVID-19 virus leviää ja sille ei voida muuta kuin hidastaa leviämistä ja ottaa rauhallisesti. Media julkaisee kuolemantapaukset ja tartuntojen määriä sen mitä sattuvat tilastoista saamaan irti, mutta parantumisesta puhutaan todella vähän. On jopa päätetty terveysviranomaisen toimesta, ettei parantumisista kerrota ettei loukata potilaan yksityisyyttä? Samaan hengenvetoon media myös on tiedottanut, että jopa 70% saattaa saada tartunnan tulevina viikkoina. Silti yksittäisiä tartuntoja seurataan kuin jääkiekkopelin maaleja. Miksi? Ettekö ymmärrä, että tämä aiheuttaa pelkoa ja stressiä monelle kodeissa. Eikö olisi parempi ohjeistaa ja rauhoitella, jopa liiaallisuuksiin asti, eikä hekumoida kuolemilla. Taudin vakavasti ottaminen on täysin eri asia kuin paniikin lietsominen. Nykymaailmassa tosin paniikin lietsominen on helpompaa, koska mediassa jopa lumisade on "lumikaaos" ja vesisade on "myrsky". 

Otetaan nyt ihmiset ihan rauhallisesti. On valitettavaa, että Italiassa ja Kiinassa on paljon kuolemantapauksia viruksen vuoksi, mutta ei siitä kannata stressata ja panikoida, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Otetaan virus vakavasti, pestään kädet (jotkut luulee, että tämä on vain korni yleistys, mutta sitä se ei ole) ja huolehditaan hygieniasta. Vältetään lähikontakteja, pidetään tauko reissuissa ja vältetään joukkotapahtumia. 

Moni stressaa ja panikoi nyt turhaan. Perusterveelle ihmiselle COVID-19 virus ei ole mikään kuolemantuomio. Se saattaa jopa jäädä niin lieväksi, ettei sitä edes huomaa. Silti kaupoissa on hyllyjä tyhjennetty ja tavaraa hamstrattu ihan perusterveiden ihmisten toimesta. Älkää tehkö niin. Se on täysin turhaa ja johtaa vain lisäpaniikkiin. 

Henkilökohtaisesti suurin harmituksen aihe (virusta vähättelemättä) on kevään palloilulajien play offien peruuntuminen. Miten tässä nyt #Tapparafani kestää tämän kevään? Perkeleen Corona!

Kaksi vuotta sitten kirjoitin kritiikkiä "turhista sairaslomista". 

Muista:

#Eteenpäin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti