keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Reilu kuukausi munuaissiirrosta

Verikokeiden väli on nyt viikko. Arvot ovat edelleen hyvät. Itsesasiassa ne ovat niin hyvät, että voisi luulla, että munuainen on kaksoseltani, jota ei tosin ole olemassakaan. 

Olen lueskellut eri testituloksia siirtojen jälkeen ja omaissiirrotkaan eivät ole aina yhtä hyviä olleet verikokeiden ja arvojen perusteella. Täytyy siis edelleen vain ihmetellä, että miten ihmeessä tämä olikaan mahdollista. Harmi, etten voi koskaan tietää, kuka tämä luovuttaja oli. Olen ikuisesti hänelle kiitollinen. Ikuisesti, vaikka siirre ei ikuisesti kestäisikään, koska pelkästään yhden kuukauden aikana siirre on antanut taas uskoa elämään. Toki leikkausarpi on vielä arka ja suht kipeä haavan yläreunasta. Arpikudos punkeaa sisällä, repeilee, venyy ja paukkuu. Täytyy vaan malttaa ja ottaa rauhallisesti. Välillä kipuja ei ole ja sitten se taas iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta ja tuskaillaan sitten. Kivut korostavat ihanan äkkipikaista luonnettani. Taas erityiskiitos puolisolleni Sarille, joka nämä joutuu kestämään. Ainahan olen enemmän kuin keskivertohankala ollut, mutta kuulemma vielä nämä hyljinnänestolääkkeet aiheuttavat myös mielialanvaihteluitakin. Lääkkeistä en tiedä, mutta tämä, ettei pysty tekemään oikein mitään, muuta kuin syömään ainakin välillä kiristää pinnaa liikaakin. Kortisoni tekee yliaktiivisen olon, turvottaa poskia ja tuntuu, että välillä on kuin istuisi saunassa, vaikka ikkuna on auki ja ulkona melkein pakkasta :) Ahdistavaa toimettomuutta.

Painoa ei ole nyt sitten kuitenkaan tullut kuin kilon verran lisää. Posket näyttää siltä kuin olisi tullut ainakin kymmenen. Kortisoni kerää nestettä poskiin ja lisää ruokahalua ja tuntuu, että valtaosa päivästä istuskelen sohvalla maha pinkeänä. Eli ennenpitkään, jo en pääse liikkeelle, koko kroppa on turvoksissa, eikä se ole pelkkää nestettä :D Josko sitä kohta pääsisi jo kunnolla liikkeelle. Toivossa on hyvä elää, tärkeintä on, että sitä toivoa taas on. No taas kerran, tärkeintä on, että munuainen toimii. Muut kerkeää myöhemminkin. 

Tästä sitten vähän niitä arvoja joita kehuskelin (suluissa terveen raja-arvot), kirjainyhdistelmissä linkit terveyskirjastoon, jossa voi katsoa mitä ne tarkoittaa:
  
B-Leuk          4.9   (3.4-8.2)   dialyysissä samoissa

B-Hb           135   (134-167) dialyysissä epohoidolla 110

P-CRP              3   (0-10)       dialyysissä 1-3

P-Krea            88   (60-100)  dialyysissä 764-844*

P-Urea           8.8  (3.2-8.1)  dialyysissä 17-22*
Urea arvo on laskenut joka testissä. Pahimmillaan se oli yli 50 (ennen dialyysin aloittamista), joka aiheuttaa jo pahaa kutinaa ja muistihäiriöitä.

 P-ALAT         62  (10-70)     maksa-arvot olleet aina kunnossa, tätä seurataan nyt, koska hyljinnänestolääkkeet saattavat nostaa arvoa. Eri laboratoriossa käytetään hieman erilaisia viitearvoja. Meillä siis 10-70. Linkin testissä arvon pitää olla alle 50, mutta se mitataan eri tavalla. Tuolla mittaustavalla viimeksi mitattuna arvoni oli 26.

Pississä on vähän glukoosia, eli sokeria, muuten se on puhdasta. Sokeriarvot ovat olleet 5.2 aamulla 8.2 iltapäivällä. Pitää valvoa, ettei se nouse missään vaiheessa yli 10. Muuten aloitellaan insuliinihoidot. 

Sandimunia on vähennetty nyt illan annoksesta 25mg ja kortisoni on laskettu 12mg päivässä. Verenpainelääkkeet ovat vähentyneet komeasti ja nyt ei ole enää kuin 3 lääkettä, joita täytyy syödä. Lisänä parit hyljinnänestolääkkeet, keuhkotulehduksia estävä antibiootti ja vatsaa suojaava lääke. Onhan noita taas kuitenkin laatikko täynnä aina viikkoannokseksi.

Jatketaan taas #eteenpäin poskia kasvatellen ja positiivisella mielellä. 


#elinluovutus #elinsiirto #elinluovutuskortti #organtransplant #organdonor #kidneydisorder

2 kommenttia:

 1. Mitä verenpainelääkkeitä sinulla oli ennen siirtoa ja millaisilla annoksilla? Meillä menee bisoprololia 5mgx2, amlodipinia 5mgx2,furesis 40mg 4+3, pratsiolia 2mgx3,losartania 50mgx1 eikä vain laske paineet... 😟 Mitä sinulla nyt menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cardiol 25mg x2
   Plendil 10mg x2
   furesis 250mgx2
   enalapril 10mgx2

   nämä siis ennen dialyysiä

   dialyysissä lisättiin

   pratsiol 10mg joka sitten vaihdettiin Moxonidin 0,4mg x2. Furesis jäi pois, koska dialyysi hoiti nesteenpoiston. Nesterajoitus oli 1,2 litraa vrk.

   Sitten oli vielä epot, Renvelat sun muut pillerit, mutta ne ei siis verenpainelääkkeitä. Taisteltiin fosforiarvojen kanssa, kun ne huiteli 300 tietämillä ja lisäkilpirauhaset alkoi olla aika koetuksella.

   Mulla oli verenpaineet pitkään vielä dialyysissäkin korkeat, koska nestettä oli niin paljon kehossa. Vasta kun neste oli saatu dialyysissä "laskettua pois" verenpaineet asettuivat.

   Nyt menee hyvin. Uutta päivitystä suunnittelin huomenna 19.10. kun saan kaikki verikokeiden tulokset ja lääkäri kertoo taas väliaikatietoja.

   Poista

Terveydenhuolto sairaaloissa

Aina sanotaan, että "Suomi on terveydenhuollon huippumaa". Onhan se hyvä, jos verrataan johonkin savimajassa tehtyyn hoitoon, mutt...