perjantai 4. joulukuuta 2020

Joko saa tuulettaa? Saako? Ei? Jaa..

Tuuletus kostautuu aina ?

Niinhän se on, tuulettaminen kostautuu, joten en tuuleta, vaikka syytäkin olisi. 2020 alkoi hyvin. Hienon työkokemuksen 2019 vuoden lopulla (Ramirent Joensuu, vuokralla Barona Rakennus Oy:stä) päätteeksi sain kuulla, että pääsen opiskelemaan CNC-koneistajaksi Outokumpuun. Työnantajana edelleen Barona, tällä kertaa Barona Production Oy. Pesti alkaisi 12.2.2020 ja kestäisi 2/2021 jonka jälkeen saisin työn ohessa CNC-koneistajan ammattitutkinnon. 

Näin se homma etenee

Työharjoittelu alkoi, pari päivää koulussa Riveriassa ja muuten työssäoppimista. Opiskelukaveri Topi pääsi heti CNC-koneistushommiin, itse pääsin kunnon graindiin, öljyuinnille perinteisen koneistuksen saloihin. Alun hämmennyksen jälkeen, homma alkoikin sujua ja varovaisuus alkoi karista harjoittelusta. Mieletön määrä uutta asiaa, koulussa sorveista, ohjelmien ohjelmoimisesta koneelle ja töissä peruskoneistamisesta. Opettajana työssä maanmainio Vesa, joka osoittautui todella mahtavaksi opettajaksi. Hän vaati oppimista, mutta painostamatta ja esimerkkiä näyttäen, AINA siten, että opetti mitä teen ja miksi, ei vaan vaatinut kopioimaan kaikkea, mitä hän tekee, kuten monesti virheellisesti opetetaan.

Korona fäkin Vairuuuus! 

Televisiosta alkoi tulla uutisia kahvitunnilla koronaviruksesta. Moni vitsaili siitä, nauroi maskeille, heitti perinteistä läppää, kunnes tuli maaliskuu ja sanottiin, että kohta alkaa YT: työt on katkolla ja oppisopimus myös. Meni pari viikkoa ja kaikki kävi aika nopeasti, kohta tulee lomautus. Erikoislain vuoksi meidätkin lomautettiin, vaikka olimme määräaikaisia. Mutta siinä vaiheessa ajattelin, että voi PERKELE.


Lomautuksen aikana ajattelin, että, "kunhan saa vain laskut maksettua". 2000-luvun alussa epäonnistunut yritys oli tuonut pitkän velkavankeuden, joka oli päättymässä. Luottotiedot palautumassa ja "vankeus" olisi ohi. Nyt täytyy vaan painaa pahimman yli. 

Kesä

Kesä tuli ja  maailmalta alkoi tulla tietoa, että koronavirus hellittää. Itse toki elinsiirron saaneena jatkoin "karanteenia" Olin kotona. Kävin kaupassa, kun oli pakko, muuten olin neljän seinän sisällä. Paino nousi ja vitutti. Olin perunut kuntosalikortin ja lenkkeilykin tuntui typerältä. "miten se virus ei muka siellä tartu, joku vastaantulija yskäsee naamaan ja avot!" Silloin tällöin kävin edellisen vuokratyöpaikkani Ramirentin myymälässä kahvilla. Suojarajoja noudattaen. Sitten alkoikin kuulua tietoa, että saattaisin päästä sinne takaisin töihin. No. Sekään ei mennyt ihan kuin Strömsössä. Nimittäin minulle tarjottiin toistakin työtä, missä kävin työhaastattelussakin. Pienen henkisen ja rekrytöijän kanssa sanallisen väännön jälkeen valitsin osa-aikaisen työn Ramirentillä. Oli helppo mennä vanhaan duuniin, ei turhia uusia opetteluja, samoin tunsivat varmasti myös työkaverit. 

Korona vei meiltä työt / Ilta-Sanomat

Jutussa kihlattu oli muuttunut vaimoksi, asuinpaikkakin Savonlinnaksi 😏

Osa-aikaisuus on kuitenkin lomautetulle mitä on, tosin sain kuitenkin teollisuusliitosta soviteltua päivärahaa. Sekin on ihmeellinen. Väitetään, että kannustetaan töihin, mutta todellisuudessa saat lähes saman palkan kun olet vain 6 päivää kuukaudessa töissä/tienaat 500 euroa, jota ei erityislain mukaan vähennetä ansiosidonnaisesta. Jos taas teet kuten minä, että teen mukisematta työt, niin sitä 500 euroa ei vähennetäkään, koska "olet tehnyt liikaa osa-aikaisia töitä". 

Nautin suuresti Ramirentin pestistä. Toivoin jopa, että saisivat myyntiä niin paljon aikaiseksi, että pääsisin sinne vakituiseksi töihin. Hieno työpaikka. Nyt kuitenkin tilanne oli, että työtä jatkettiin ensin sairasloman sijaisuudeksi ja uudestaan samasta syystä. Näin siis elokuulle kestävä työ olikin jatkunut jo marraskuulle asti ja siitä vielä joulukuun puoleen väliin. Sitten sain viestiä, että pääsisin takaisin koneistajatöihin, "miten voit irrottautua työstä" oli kysymys.... No, enhän minä, jos olen töissä jotain tuuraamassa, ala irrottautumaan mihinkään, vaan olen niin kauan tässä työssä kun työtäni tarvitaan, sanoin.  Mikä olikin sitten mahtavaa, niin koneistusfirma oli valmis odottamaan tämän työpestin loppuun, ja siellä on työ odottamassa. 

Nyt minut on siis kutsuttu takaisin samaan työhön, johon halusin koulutuksen, ilman sitä koulutusta. Mutta.. Tämä työ on ns. vanhan ajan koneistusta, jota ei koulussa opeteta. Joten. Saako tuulettaa? Työttömyystilastot eivät saa minusta jäsentä, vaan lähden taas kerran kohti suurta, tosin tällä kertaa ei niin suurta tuntematonta. Lähden koneistajaksi. Kerrankin, koska ne halusi minut?!

Hyvää pikkujouluaikaa! Me selätetään tämä! Vielä juhlimme yhdessä. Seuraava askel on vain tästä sulkeutuneisuudesta avautua. Omani on kestänyt kauemmin kuin korona, erakoituminen täytyy pysäyttää 😉. 


p.s. 

Tämä voisi olla perusduunarin valitus, mutta haluan korostaa, että tämä on  ELINSIIRRON SAANEEN perusduunarin valitus. Jopa ELINSIIRRON saaneena, et ole enää hylkiö ja sairas vaan tavallisessa elämässä perusasioista taisteleva henkilö! Elinsiirron jälkeen voit palata täysin normaaliin elämään.


Tilanne elää. Jatkan RAMIRENT illä.  Sairasloman sijaisuuteni jatkuu ainakin tammikuun loppuun. 

#kylläelinluovutukselle #elinsiirto #työelämä #korona #tuuletuskostautuu

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti