perjantai 22. toukokuuta 2020

Olkaa ihmiset edelleen varovaisia

Viime päivät olen ollut ihmeissäni, kun olen käynyt satunnaisesti, kontakteja vältellen kaupoissa täällä Joensuussa. Ihmetyksen aihe on varomaton kanssakäyminen kaupoissa. Törmäily, koko perheenkin voimin, on hölmöä edelleen, kun rajoitteet ovat voimassa. Kauppaan ei tarvitse lähteä koko perheen voimin. 1-2 ihmistä riittää. Äidin tai isän ei tarvitse ottaa 2-6 lastansa mukaan kauppaan vaeltelemaan. Vaikka te olette huolettomia, on meitä, jotka haluamme vielä säilyttää turvavälit ohjeistusten mukaisesti. Olemme olleet onnellisessa asemassa, ettei täällä ole ollut tartuntoja viimeiseen neljään viikkoon. Ja se muuten näkyy.

Rajoitukset, turvavälit

Kaupoissa kuljetaan kuin ei huolta huomisesta. Kuin kriisi olisi ohi? Virusta ei olisi? Törmäillään, työnnetään kärryillä jaloille kassajonossa ja käyttäydytään välinpitämättömästi. Jos joku käyttää kasvomaskia, häntä katsotaan kuin hän olisi se, joka tekee väärin. EI! Maskia pitävät ihmiset eivät ole väärässä. He ovat varuillaan ja eivät ole unohtaneet, mitä koronavirus pahimmillaan tekee. Argentiinassa ja jopa naapurimaassamme Ruotsissa julkaistaan jatkuvasti hirvittäviä kuolinlukuja. Täällä mennään takki auki, ilman huolia? Käyttäkää järkeänne! Vaikka rajoituksia vähennetään, on ensisijaisen tärkeää, että me henkilökohtaisesti silti pidämme vielä turvaväleistä ja henkilökohtaisista rajoitteista ja hygieniasta huolta. Vasta, kun virus on tukahdutettu, voimme henkäistä helpotuksesta. 

Välinpitämättömyys vaarantaa läheisesi ja sinut

Jos vain törmäilemme välinpitämättömästi kaupoissa toisiimme, ei tarvita kuin se yksi. Yksi henkilö, jolla on virus ja se tarttuu todella moneen siellä kaupassa. Muistakaa se ja pitäkää huolta turvaväleistä ja ohjeistuksista.

Kaikki alkaa siitä yhdestä tartunnasta

On helpottavaa, että rajoituksia poistetaan ja annetaan ihmisille uskoa huomisesta. On kuitenkin edelleen muistettava, että olemme päässeet tähän tilanteeseen kurinalaisella rajoitteiden noudattamisella. Nyt ei ole aika ruveta lepsuilemaan. Pitäisi vain muistaa, että kaikki tartunnat alkavat siitä yhdestä, ensimmäisestä tartunnasta. Se ei ole vaikeaa. Se on se "uusi normaali". Ärsyttävä asia, jota pitäisi noudattaa vielä pitkään, vaikka varsinainen koronakriisi on jossain vaiheessa voitettu. Uusi normaali on varovaisuus. Se ei ole keneltäkään liikaa vaadittu. 

#eteenpäin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti