torstai 25. helmikuuta 2016

Viikko pussittelua takana

Jahas. Se olisi viikko pussihoitoja takana. Välillä tuntui, että toimiikohan koko hoito. Omituista makua suussa, välillä neste ei tunnu tulevan ulos. Välillä letku taas tökkii kivuliaasti vatsassa ja virtsarakossa. Väsyttää, turvottaa, äklöttää. Välillä olo on huippu, välillä väsynyt ja tuntuu ettei jaksa mitään.

Alkuun kolmesti päivässä miedoimmalla sokeriliuoksella (1,36%) 2 litraa 4-5 tunnin välein ja yöksi 2 litraa vahvempaa (7,5%) liuosta, joka on tarkoitettu 8-12 tunniksi. Mieto liuos tuntui aluksi siltä, että vaikuttaakohan se mitenkään, tosin kyllä sieltä pikkuisen ylimääräistäkin välillä tuli, toisaalta välillä sitä jäi sisään parisata millilitraa/grammaa. Neste oli kuitenkin kellertävää ja kirkasta. Se pitää aina tarkistaa, ettei neste ole sumeata. Silloin on vatsakalvotulehdus ja kiire lekuriin. Yöllä käytetty neste taas poistaa 0,7-1 litraa ylimääräistä joka yö minulta ja täytyy sanoa, että tuntuu siltä, että maha räjähtää. Siis todella äklö olo, kun mahassa on 3 litraa nestettä kerralla. Lisäherkkuna tietenkin kivut, mitä tulee, kun vatsa tyhjenee ja letku tökkii suolistoon ja virtsarakkoon. Kyllä, se kipu tuntuu tulevan lähes joka tyhjennyksellä, kuten odottelinkin, kun se letku tyhjään vatsaan tökki jatkuvasti sen ekat kolme viikkoa.

Tällä viikolla sitten oli kokeet, joissa testattiin dialyysihoidon toimivuus. Tulokset tulee ensi viikon alussa. Piti kerätä kolme päivävaihtoa dialyysinestettä, sekoittaa ne ämpärissä ja ottaa siitä purkkiin näyte. Lisäksi vuorokauden virtsankeräys (2,2L), josta kolme koeputkellista näytteitä. Aamulla labraan jossa monta tuubia verikokeita ja sormenpäästä pari näytettä. Siitä sitten yödialyysinesteet vatsassa (3 litraa taas) bussilla TAYS:iin. Oli aika turpea olo siinä ruuhkabussissa seistessä. TAYS:issä sitten hoitaja antoi keskivahvaa sokeriliuosta pussillisen, joka sitten laitettiin normaalivaihdolla vatsaan. Hoitaja mittasi yönesteet ja otti niistä näytteet. Keskivahvan sokeriliuoksen laskeuduttua vatsaonteloon(2,27% , 2 litraa), sitä piti laskea vähän takaisin, josta hoitaja taas otti näytteen. Kahden tunnin päästä otettiin pieni näyte uudestaan ja neljän tunnin jälkeen tehtiin vaihto, josta hoitaja otti loppunäytteen ja mahaan laskettiin taas 2 litraa miedointa sokeriliuosta (1,36%).

Nyt sitten odotellaan. Mitä sanoo tulokset. Jos kaikki toimii ok, seuraavaksi aloitetaan sitten konedialyysikoulutukset. Sähkömiestä myös odotellaan, että tulee tarkistamaan sähköpistokkeen maadoitukset.

Dialyysinesteiden toimituksista on sovittu paikallisen apteekin kanssa. 10 euron kuljetusmaksukin neuvoteltiin pois. Aluksi oli tarkoitus asioida yliopiston apteekissa, mutta 49 centin minuuttitaksalla toimiva puhelinpalvelu söi motivaation siitä yhteistyöstä. 

Edelleen pääosin positiivisella mielellä eteenpäin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Terveydenhuolto sairaaloissa

Aina sanotaan, että "Suomi on terveydenhuollon huippumaa". Onhan se hyvä, jos verrataan johonkin savimajassa tehtyyn hoitoon, mutt...