keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Koronavirus, maskipakko, uutisointi, rajoitukset, johtaminen, hybridistrategia

Maskipakko

Itse olin aluksi aika vahvasti maskeja vastaan, koska moni malli ei suojaa käyttäjää, vaan muita käyttäjältä. Ajan myötä, mieleni kuitenkin muuttui. Moni käyttää tutkimattomia maskeja esimerkiksi kauppareissuillaan suojatakseen itseään. Jos kaikki eivät käytä maskeja, et ole suojassa tartunnalta. Jos kaikki käyttäisi maskeja, tilanne olisi optimaalinen siksi, että jokaisen pöpöt jäisi omaan maskiin ja pisaratartuntataudit eivät tarttuisi muihin, kunhan muistetaan, ettei sormeilla maskia tai naamaa, vaan huolehditaan jatkuvasti myös käsihygieniasta. Jos kaikki käyttäisivät maskia esimerkiksi kaupassa asioidessaan, niistä siis olisi hyötyä, lähes maskista riippumatta. Odotan edelleen, että maskituotanto saadaan Suomessa käyntiin? Se ei voi olla pelkkää EU-sertifikaattien odottelua. Lisäksi toivon, että yksityiset kangasmaskien ompelijat, joita on ilmestynyt nettiin mainoksineen, ottaisivat huomioon kriisitilanteen. Joidenkin tuotteet ovat sen hintaisia, että niissä ei ole kuin raha raha raha mielessä. Surullista. 

Uutisointi

Olen seurannut median tiedottamista koronakriisistä sekavin tuntein. En ole missään vaiheessa itse antautunut paniikille, johon olisi toki helppo ollut yhtyä, kun lukee joitakin juttuja mediasta ja sosiaalisesta mediasta, jopa journalistien kirjoittamana. Joidenkin kommentointi on mennyt välillä ihan hysterian puolelle. En sitten tiedä oliko tarkoitus herätellä ihmisiä, vai olivatko he tosiaan niin kauhuissaan koronaviruksesta. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että media ja maamme päättäjät pysyvät nyt avoimena ja julkaisevat tiedot salailematta ja avoimesti. 

Rajoitukset

Rajoitteiden avaamisesta on ollut puhetta viime päivät ja on ruokittu ajatusta, että rajoituksia poistettaisiin. Monesti on myös jutuista unohtunut, että näihin tilastoihin mihin nyt on päästy on ollut todella tärkeää, että rajoitteita on noudatettu. Tilastot eivät pysy hyvänä, jos rajoitteita puretaan liian nopeasti. Välillä ollaan jopa lähdetty laukalle rajoitteiden purku-uutisoinnin kanssa. Moni kuvittelee helposti, että vaara on ohi, siihen ei pidä ihmisten tuudittautua.

Johtaminen

Aamulla taas kuuntelin ihmeissäni uutisia. Siellä ministeri kertoi miten he "kuuntelevat asiantuntijoita ja tekevät päätöksiä niiden mukaan, heillä on jopa velvollisuus tehdä päätöksiä niin ja näin, jos asiantuntija niin sanoo". Onko tämä mielestänne johtajuutta? Mihin tarvitaan hallitusta, jos he väistävät vastuuta päätöksissään? Miksei sanota, että olemme päättäneet? Miksi aina pitää lisätä, että "olemme päättäneet, mutta emme välttämättä olisi päättäneet, mutta kun se asiantuntija näin sanoi"? Monesti tämä asiantuntijataho pysyy kuitenkin salaisena. Kuka sen sanoi ja miksi? 

Nyt täytyy hallituksen työskennellä myös johtajuuden osalta. Tehkää päätöksiä, seisokaa niiden takana ja kantakaa vastuunne. Nyt on jäänyt kuva selittelevästä, poseeraavasta ja kunniaa ottavasta hallituksesta, joka helposti kuitenkin siirtää vastuuta toisille, jos päätöksistä tuleekin kritiikkiä? 


Hybridistrategia

5.4.2020 Terveys ja hyvinvoinnin laitos ehdotti Suomen siirtymistä hybridistrategiaan. (lähde verkkouutiset)


Viime aikaisten uutisten perusteella esimerkiksi valtioinvarainministeri Kulmuni on sanonut, että jo noudatamme/ olemme menossa tähän strategiaan. Itseäni ihmetyttää, että miksei sitten ole tehty asiaan tarvittavia toimenpiteitä? Strategia kuuluu: testaa, eristä, jäljitä. Nyt pitää siis lisätä testausta maksimiin, huolehtia, että tartuntaketjut ovat tiedossa ja eristää sairastuneita. Koko ajan tässä samalla sosiaaliset rajoitteet ja hygieniasäädökset on oltava käytössä. Itsellä on kuitenkin jäänyt kuva, että testauksissa on edelleen ongelmia, milloin loppuu pumpulitupot, milloin suojatakit milloin mikäkin. Ennen kuin nämä asiat ovat täysin hallinnassa, ei voida puhua, että olemme hybridistrategiassa. Lisäksi hengityssuojaimia pitää saada koko kansalle, jos halutaan, että rajoituksia lievennetään. Olemme tällä hetkellä vain -toivotaan toivotaan strategiassa, jossa toivotaan, että harvaan asuttu Suomi jatkaa hyvillä tilastoluvuilla pelkästään ihmisten oma-aloitteisuuden varassa. Siihen meillä ei ole pitkään varaa. 

Tässäpä taas vuodatusta ja näkökulmaa elinsiirron saaneen näkökulmasta. Riskiryhmässä, nyt lomautettuna, mutta silti #eteenpäin mennään edelleen. 

Hyvää kevättä kaikille! Pysykää kotona ja pysykää turvassa! Jos joskus saadaan hengityssuojaimia myös "tavallisille ihmisille", ja rajoituksia lievennetään, käytetään niitä! 

Vain reilun kahden viikon tähden? Järjetöntä Suomen hallitus!

*Edit Tänään 29.4.2020 Suomen hallitus päätti, että koulut avataan erikoisjärjestelyin viimeiseksi 2. viikoksi Suomessa? Kun opetusta ei enää edes pahemmin ole? Melkoista rulettia. Miksi 2 viikon vuoksi halutaan uhmata ja leikkiä ihmisten hengillä? Kuka oli tämä asiantuntija, joka tämän neuvon antoi? Opettajat olivat tätä vastaan? Minulle opettajat ovat tässä asiassa tärkeimpiä asiantuntijoita? Toivon, ettei tästä puhkea koronaviruksen tartuntapiikkiä. Saa nähdä, kenen syliin vastuu siitä sitten siirretään? Otaako vastuun Suomen hallitus, vai syytetäänkö silloinkin neuvoa antanutta asiantuntijaa? 

1 kommentti:

  1. Moi Jani
    Hyvä kirjoitus! Hyviä näkemyksiä varsinkin johtajuudesta ja sen puutteesta tai näkymättömyydestä. Mielestäni johtamisen tärkein tai ainakin yksi tärkeimmistä ulottuvuuksista on vastuunkanto. Hallituksella pitäisi olla vastuu koko kansasta ja silloin tietenkin painolasti on kova. Mielestäni kuitenkin hyvä nyt nostaa esiin myös näiden "näkymättömien" virkamiesten painava rooli päätöksenteossa, koska useinkin he eivät kanna vastuuta tai sen realisointia teoistaan. Mukavan terveellistä ja turvallista kevään jatkoa ;-)

    VastaaPoista