tiistai 16. helmikuuta 2016

PD - eli Peritoneaalidialyysi

Jahas. Taas mennään. Tällä kertaa olen siis TAYS:ssa PD-koulutuksessa. Aiheena käsivaihdot. Ne opetetaan ensin ja myöhemmin siirrytään opettelemaan koneen kanssa toimimista.

Käsivaihdoiksi siis sanotaan vatsakalvodialyysihoitoa, joka tehdään 2 litran pusseilla, ilman konetta "käsin" painovoimaa hyväksikäyttäen. Kädet pestään hyvin, sitten sokeriliuospussi lämmitetään pienellä lämmityslevyllä 37-38 asteiseksi. Sokeriliuosta on eri vahvuuksia. Lisäksi käytetään ikodekstriiniliuosta, jota voidaan pitää vatsaontelossa sokeriliuosta pitempään. Sokeriliuospussi on kaksiosainen dialyysipussi, josta otetaan suojakuori pois ja laitetaan roikkumaan se telineeseen. Pussi on kaksiosainen, joten kahden pussin välissä on vihreä tukos, joka pitää murtaa kahteen suuntaan vääntämällä, jotta kahden pussin ainesosat sekoittuvat keskenään. Kaksiosaisesta pussista lähtee letku, jonka päässä korkki, joka suojaa putken päätä, joka liitetään sitten hoitovaiheessa vatsakatetrin letkuun. Putken päässä on haarauma toiseen pussiin, joka laitetaan tyhjänä lattialle. Siihen tyhjennetään vatsassa oleva vanha neste. Alussa siellä ei tietenkään ole mitään, joten ensimmäisessä vaihdossa "alapussi" jää tyhjäksi.

Desinfionti on kaiken a ja ö

Desinfiontia ei voi koskaan tehdä liikaa, eli  ennen letkujen liittämistä toisiinsa, pitää kädet desinfioida käsidesiä käyttäen. Otetaan käsidesiä käsiin ja hierotaan hyvin kauttaaltaan kaikki sormenvälit jne. Hierotaan sormenpäät kämmentä vasten hyvin, jotta kynnet saadaan desinfioitua. Sitten vielä hierotaan kauttaaltaan käsien ympäri ranteisiin asti. Annetaan desinfiointiaineen kuivua.
Sitten otetaan liitinosa, joka on omassa desinfioidussa paketissa. Avataan se varovasti pöydällä, koskematta sen sisuksiin. Otetaan dialyysipussin letkunpäästä oleva suojakorkki pois ja heitetään se roskiin. Laitetaan pää liittimen sisään ja napsautetaan liitin kiinni. Sitten liitin oikeaseen käteen peukalon ja etusormen väliin ja vatsakatetrin letkunpää samaan koloon vierelle. Otetaan vasemmalla kädellä korkki pois katetriletkun päästä ja heitetään se roskiin, otetaan katetriletkunpää vasempaan käteen ja pyöritetään se sokeriliuosputken päässä olevaan liittimeen. Olemme kytkettynä pussukkaan, jes! 
Seuraavaksi, jos vatsassa olisi nestettä, se valutettaisiin lattialla olevaan tyhjään pussiin. Eli avataan vatsakatetrin päässä oleva liitin ja neste lähtee valumaan painovoimaa hyväksikäyttäen alapussiin. Kun kaikki nesteet on vatsasta tyhjennetty alapussiin, suljetaan katetrissa oleva liitin. Sitten alapussin letkuun laitetaan "pyykkipoika" joka tukkii letkun. On aika aloittaa dialyysinesteen laskeminen vatsaonteloon. Pussista roikkuvassa putkessa on yleensä ilmakuplia ja ne on saatava sieltä pois. Ne voivat aiheuttaa vatsaonteloon päässessään kivuliaita pistoja ylävartalossa. Nyt siis vatsakatetrin liitin on kiinni ja alaletkussa on pyykkipoika tukkona. Murretaan yläpussin letkunpäässä oleva vihreä tukos (samankaltainen joka erottaa kaksiosaisen dialyysipussin toisistaan). Nyt siis neste laskeutuu alapussin letkuun. Pyykkipoika avataan ja katsotaan, että ilmakuplat poistuvat letkusta. Yleensä lasketaan nopeasti viiteen ja pyykkipoika puristetaan takaisin kiinni alaletkuun. Nyt sitten avataan katetrin liitin ja dialyysineste alkaa valumaan vatsaonteloon. Tämä tapahtuu taas painovoiman avulla. Kun neste on valunut vatsaan, otetaan desinfioidussa pakkauksessa oleva katetrin korkki. Avataan paketti ja desinfioidaan kädet. Laitetaan tyhjä pussi myös lattialle, jonka jälkeen letku irroitetaan katetrista ja desinfioitu uusi korkki laitetaan katetrin päähän kiini pyöräyttämällä. Sokeriliuosta pidetään vatsassa 4-5 tuntia. On myös toisenlainen neste, jota voidaan pitää vatsassa 8-10 tuntia (ikodekstriiniliuos). Tätä käytetään monesti, jos potilas on työelämässä, eikä töissä ole mahdollista suorittaa päivävaihtoa. Näin ollen käsivaihdoillakin pystyy elämään mahdollisimman normaalia arkea. Sokeriliuospussivaihdot voi tehdä esimerkiksi kello 6, 11, 16, 21, joka olisi aika normaali jaksotus työpäiväänikin huomioon ottaen. Ehkä kuitenkin, jos mahdollista, käyttäisin työpäivän ajan tuota erikoisnestettä.

Toivottavasti kuitenkin pääsen pian aloittamaan koneellisen vatsakalvodialyysin, jossa hoidot tehdään yöllä.

Desinfiointi, Desinfiointi, Desinfiointi

Tässä nyt oli taas maallikon esittely tästä dialyysimuodosta. Jotain saattoi unohtua. Tärkein kuitenkin on desinfiointi, desinfiointi, desinfionti. Sääntö on ehdoton. Jos korkki tippuu lattialle, roskiin. Jos sokeriliuospussin liitin osuu johonkin, käyttämätön pussi roskiin. Jos mahakatetrin korkin alla oleva kierreosa osuu jonnekin, niin soitto TAYS:iin ja heti vaihtamaan liitin sairaalaan. Kuulostaa aika hurjalta, mutta niin on kuulostanut myös kuulemani kauhutarinat vatsakalvontulehduksista, joten ymmärrän kyllä, miksi asiassa noudatetaan todella tarkkaa hygieeniaa.

Mietteitä dialyysihoidosta, ennen/jälkeen


Miltähän se tuntuu? Sattuukohan se? Pystynkö enää tekemään mitään? Onko elämäni ohi? Tämähän se on, mitä mietin aina, kun pyörin sängyssäni, enkä saanut nukuttua, kun pelkäsin dialyysihoidon aloittamista.  Sinnittelin jopa tyhmänrohkeasti, vaikka kroppa kramppaili ja hajamielisyys ja väsymys vaivasi. Lopulta kun vastahakoisesti olin suostunut leikkaukseen, laskin päiviä, kun elämä loppuu.  Kaikki tämä pelko oli turhaa. Tietenkin leikkaus on leikkaus, aina. Ylimääräiset esineet omassa kehossa on aina asia, jota yrittää välttää mahdollisimman pitkään. Sanon nyt kuitenkin sinulle, joka olet samassa tilanteessa, jossa lääkäri sanoo sinulle, että hoito kannattaa aloittaa, että kuuntele lääkäriäsi. On paljon helpompaa toimia, kun olet hyvässä kunnossa dialyysihoitojen alkaessa.  Itse odotin kuukauden liian myöhään, mutta minut pelasti hyvä peruskunto, jota hampaat irvessä pidin kunnossa niin pitkään kuin jalat kantoi. Silti, kuntoni romahti äkillisesti parissa päivässä, joka johti siihen, että päiväleikkauksena suoritettavan leikkauksen päälle jouduin olemaan viikon osastolla. 

Dialyysihoidot elämän ehdoilla, ei elämä dialyysihoidon ehdoilla

Mitä aikaisemmin suostut dialyysihoitojen aloittamiseen, sen nopeammin toivut myös leikkauksesta ja pääset rutiininomaisesti aloittamaan dialyysihoidot. Muista aina, että dialyysihoidot rakennetaan elämäsi ympärille, ei elämääsi dialyysihoitojen ympärille.

Itse dialyysi ei satu. Neste lämmitetään ruumiinlämpöiseksi juuri siksi, että se olisi mahdollisimman huomaamaton kokemus, kun neste vatsaan lasketaan. Minulle nesteen laskeminen vatsaan tuntui siltä, kun olisi syönyt tukevan lounaan. Vähän höntti olo, mutta muuten ei mitään kipuja, eikä haittavaikutuksia. Joillekin neste on aiheuttanut satunnaisia kramppeja, joillekin huimausta. Tämä on kuitenkin paljon parempi kuin se tuska ja taistelu niillä loppuun palaneilla munuaisilla. Ihmiskeho sopeutuu yllättävän hyvin hitaasti etenevän sairauden kanssa, mutta lähes aina, sitten kun olosi paranee, huomaat, miten huonossa kunnossa todellisuudessa olit, ennen kuin sait apua.  Lisäksi hirvittävä määrä kuona-aineita veressä on vaarallista, se ei ole mikään leikin asia. Kun lääkäri sanoo, että on aika dialyysihoitoon, niin heti toimeen. Suosittelen. Muista aina positiivinen mieli. (mr. nega neuvoo :) ) Joskus se on vaikeaa, mutta jos synkistelee, on sairastaminen monta kertaa vaikeampaa. Itselläni positiivisuutta on syönyt reilu kaksi viikkoa jatkuneet alavatsakivut tuosta letkun päästä mahan sisällä. Dialyysihoidon aikana se kipu kuitenkin hävisi, joten odotan innolla, jospa tänään jo aloitetaan pysyvästi vatsakalvodialyysihoidot ja vatsassa on aina joku määrä nestettä. Eteenpäin mennään edelleen. Pää veisi jo töihin, kroppa ei ihan vielä mukana pysy :)


Kuvaan blogissani omia kokemuksiani, kaikille hoidot eivät toimi, eikä tuntemukset ole samat. Ihan vaan selvennyksenä. Alla vielä linkki PD:stä , ilman maallikon sössötyksiä :)

PD, eli Peritoneaalidialyysi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti